Második vacsoránk fő témája – ahogy a címéből is könnyedén kitalálható – a gomba volt. Tulajdonképpen ez sem teljesen igaz, mert rendelkeztünk/szereztünk/akartunk egy óriás karajt csinálni. Amilyen a képen is van. És ez kivételesen saját fotó! Tehát adott volt az ősz, hozzá a gomba, meg a hatalmas hús. Itt jegyezném meg, hogy a gomba sem szimpla piaci termék volt: ezúton mondanék köszönetet anyának, aki vette a fáradtságot, felvette hajnalban a gumicsizmáját, és összeszedett a Börzsönyben egy kosárnyi gombát. Sztori a vacsoráról most ennyi jutott eszembe, lássuk a menüt:
- előétel: erdei gombás batyuk zöld fűszeres majonézzel / Lisicza Sauvignon Blanc
- leves: rusztikus gombaleves / Eszterbauer "Nagyapám" Kadarka"
- főétel: zöldfűszeres karaj krumpli-golyókkal és vörösboros lilahagymás gombalekvárral (vegetáriánus vendégeinknek a karaj helyett gomolyát sütünk) / Szeleshát Kékrankos
- desszert: őszi gyümölcs-szelet / Furmint kései szüret
(a borok a Doblo Bor Bárból érkeztek)
Erdei gombás batyuk zöld fűszeres majonézzel
Hozzávalók: 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 hagyma, 20 dkg gomba, 1 ek liszt, 2 ek alaplé, apróra vágott snidling, apróra vágott bazsalikom, 6 lap leveles tészta, ledarált pisztácia, megpirítva, apróra vágott koriander, apróra vágott petrezselyem, házi készítésű majonéz, só, bors
Felvágjuk a hagymát, és a fokhagymával együtt üvegesre sütjük a vajban és olajban. Az apró darabokra vágott gombát hozzáadjuk és pár percig pirítjuk. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd az alaplevet és így felforraljuk. Hagyjuk állni kicsit, majd snidlinggel és bazsalikommal ízesítjük.
A tésztákra tölteléket adagolunk és meghintjük pisztáciával. A tészta sarkait felhatjuk és batyut készítünk belőle. Felszeleteljük őket és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben körülbelül negyed óráig sütjük. Kis tálba rakjuk a zöld fűszereket és a majonézt, sóval és borssal ízesítjük. Tálaláskor ezt adjuk a gombás batyuk mellé.