Főételünk a gombás vacsin – ahogy emlékszem – nagyon eltalált íz-harmóniával rendelkezett. A karaj óriási, a hagymás gombalekvár isteni volt, a krumpli meg golyó. De beszéljenek helyettem kivételes a fotók.
Hozzávalók karaj: csontos karaj, fokhagyma, só, őrölt bors, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregano
Elkészítés: a karajt óvatosan bevagdossuk, de nem vágjuk le a csontról. Az egészet jól bedörzsöljük a fokhagymával, sóval, borssal, zöldfűszerekkel, a bevagdosásnál is. Nagy tepsibe tesszük (ha nem ekkora a mennyiség, akkor pl. egy római tál eléggé megfelel), kicsi vizet öntünk alá, és letakarva sütjük egy darabig. Időt nem tudok mondani, de sokáig sül – úgyis bele kell nézni időnként és a vizet pótolni. Amikor megpuhult a hús levesszük a fóliát és megpirítjuk. Felszeletelve tálaljuk.
Hozzávalók lekvár: olívaolaj, 2 vékony szeletekre vágott lilahagyma, 8 szintén felszeletelt gomba, 1 pohár vörösbor, löket vörösborecet, 1 tk. méz, kakukkfű, só, bors
Elkészítés: olajat felmelegítjük, a hagymát és a gombát beletesszük, és addig pároljuk, amíg megpuhulnak, levet eresztenek (kb. 10 perc). Hozzáadjuk a bort, az ecetet, a mézet és a kakukkfüvet, tovább pároljuk, amíg a lé elpárolog. Sózzuk, borsozzuk. Akkor igazán jó, ha van még időnk 2 napra a hűtőben tárolni, majd tálalás előtt szobahőmérsékletűre hozni.
A krumpli-golyókat simán olajban kisütöttük.