2010. október 21., csütörtök

Osso buco-est // currys sütőtökkrémleves garnélával


Őszi vacsora volt ez, úgyhogy a sütőtök mindenképp helyet kapott a menüben. Kétszer. Rendhagyó módon nem fogok sztorizgatni a főzési fázisokról, tapasztalatokról, hanem inkább kicsit bővebben írok erről az őszi tökféléről.

A sütőtök a mai Guatemala és Mexikó területéről származik, és az emberek már legalább 7000 éve fogyasztják. Igaz eleinte csak a magját, mivel régebben a húsa állítólag nagyon keserű volt. A későbbiekben egész Amerika területén elterjedt, akkor már megjelentek az édesebb ízű fajták, fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták.

A három nővér egyike: az amerikai indiánok együtt termesztették a kukoricát, a futóbabot és a tököt. Ezek mind a szántóföldön, mind az étrendben remekül kiegészítik egymást, innen ered „a három nővér” elnevezés is. Először elvetették a kukoricát, majd a futóbabot és a tököt. A kukoricára felfut a bab, nem kell karózni, és nitrogént köt meg a talajban, amelyet a másik két növény hasznosít. A tök árnyékolja a talajt, megtartja benne a vizet és védi a kukorica sekély gyökérzetét.

Európába a szokásos módon, spanyol és portugál felfedezők hozták el, napjainkban pedig az Antarktisz kivételével mindenhol termesztik, a legjelentősebb termelők Kína, Japán, Románia és Törökország.

Hozzávalók: 1 sütőtök, 3-4 tk curry, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 4 konzerv kókusztej, 20 dkg garnéla

Elkészítése: a tököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk, és az apróra vágott hagymával együtt annyi hideg vízbe, hogy ellepje, feltesszük főni. Ha felforrt sózzuk, beleszórjuk a curryt, az összezúzott fokhagymát, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Azután botmixerrel pépesítjük, mehet hozzá a kókusztej, elkever, felforral. A garnélát jól megmossuk, és a levesbe tesszük. Egyet lobban és lehet tálalni.


Facebook Comments