Szezonzáró, nyári szünet előtti utolsó vacsoránk főszereplője a kakas volt. A kakasok szinte minden részét felhasználtuk, a tarajától kezdve a lábáig (utóbbit egy kedves vendégünk nagy örömére). A menü az alábbi volt, tálalási sorrendben. Azt előre megmondom, hogy a desszertnek nem lesz külön posztja :)
Előételek: zöld spárga baconbe tekerve, megsütve, főtt fehér spárga hollandi mártással, kakastöke pörkölt, kandírozott kakastaréj eperrel és vaníliás rizspudinggal.
Leves: újházi kakasleves, ahogy Újházi Ede színművészúr készíttette
Főétel: coc au vin (kakas borban)
Desszert: eper pezsgővel
***
A spárgák egyszerűen azért kerültek a menübe, mert most van szezonja. És ha nem éppen a szezonális zöldség/gyümölcs köré építünk egy vacsorát, akkor is szeretünk a menübe csempészni ilyen frissen beszerezhető cuccokat. És mivel az alapvetően édes kandírozott kakastaréj kicsit erős lett volna desszertnek, ezért az utolsó fogásnál a szintén szezonját indító eperre esett a választásunk.
Szóval, a spárgát viszonylag egyszerű elkészíteni. Előkészítésük mindkét esetben úgy kezdődik, hogy a fás végüket letörjük (3-4 centit). A fehér spárgát valami pucoló eszközzel meghámozzuk, a zöldnek pedig csak a pikkelyszerű leveleit szedjük le. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy sokkal egyszerűbb ha a zöldet is megpucoljuk. Nagyon fontos, hogy a zöld spárga fejét még annál is alaposabban megmossuk, mint ahogy azt elsőre gondoltuk...
Innentől meg aztán rém egyszerű a dolog: a zöld spárgát baconbe tekerjük, tepsibe tesszük és megsütjük. Nem kell hozzá semmi más, a bacon teszi a dolgát. A fehéret sós vízben megfőzzük (kb. 15 perc). Ha esetleg van egy eredendően spárgafőzésre kitalált edényünk, amit még sosem használtunk erre, pedig évek óta megvan, hát most felavathatjuk. A fehér spárgához tálalt hollandi mártásból ezerféle recept van, mindegyik más egy kicsit, mi így készítettük:
Hozzávalók: 13 deka vaj, 2 tojás sárgája, 1 deci tejszín, fehérbor, citromlé, só, bors
Elkészítése: a vajat felolvasztjuk. Egy tálban összeöntjük a tojások sárgáját, a tejszínt és egy kevés fehérbort. Ezután rögtön vízfürdőbe állítjuk és kézi habverővel habosra verjük, miközben folyamatosan csepegtetve hozzáadjuk az olvasztott vajat. Só, bors, citromlé ízlés szerint mehet bele.
Következik: kakastöke pörkölt