A kandírozott kakastaréj volt a menü legérdekesebb pontja. Alapvetően desszertnek fogyasztják ezt a fogást, de mi úgy döntöttünk, hogy minél korábban szeretnénk vele lesokkolni a vendégeket. Így készül:
Hozzávalók:
12 db kakastaréj
kb. 1 kiló cukor
2 vaníliabab egészben
eperdzsem
2 citrom leve
rizspudinghoz:
200 gr rizs (nem előfőzött)
1 liter tej
1 vaníliabab
1 babérlevél
tejszín
Elkészítése:
A kakastaréjokat 2 liter hideg vízbe tesszük az egyik vaníliababbal, és felforraljuk. Forrás után beletesszük bele a cukor nagy részét (akár mehet bele egy vaníliás cukor is), majd közepes lángon főzzük, amíg a taréjok megpuhulnak (kb. 2 óra).
Eközben elkészítjük a szirupot: a dzsemmet összekeverjük a maradék cukorral és kb. egy liter vízzel, beledobunk ebbe is egy vaníliát. Addig főzzük, amíg szirupos állígú lesz, ekkor mehet bele a citromok leve. Amíg a taréjok megfőnek ezt félretehetjük, és megcsinálhatjuk a rizspudingot:
A rizst, a tejet, a vaníliát és a babérlevelet egy lábosba tesszük, lefedve felforraljuk, közben néha megkeverjük. Amikor felforrt, levesszük a fedőt, és alacsony hőfokon puhára főzzük, sokszor megkeverve. Valamikor eközben mehet bele egy löket cukor, ízléstől függően kevesebb vagy több. Kb. fél óra alatt megvan. Ezután kivesszük a vaníliát és a babérlevelet, lefedve hűtjük, majd tálalásig a hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt belekeverünk egy kis tejszínt, pontosan annyit, amennyitől még nem lesz folyós a puding, hanem jó ragacsos állagú marad.
Amikor a taréjok megfőttek, az ekkora újramelegített szirupba tesszük őket, és alacsony hőfokon további 30-45 percig főzzük benne. Tálalásig hagyjuk benne a taréjokat a szirupban, minél tovább, annál jobb.
Tálaláskor egy kupac rizspudingot teszünk a tányérra, rá két kakastaréjt, díszítésnek pedig félbevágott epreket mellé.
ps1: a szirup igazából bármilyen gyümölcsből készülhet, pl. meggy, citrusfélék vagy akár gránátalma is.
ps1: a szirup igazából bármilyen gyümölcsből készülhet, pl. meggy, citrusfélék vagy akár gránátalma is.
ps2: a taréjból nem maradt, de a rizspuding másnap is kiváló, ekkor már igazán desszertnek, az elvetemültek még juharsziruppal is meglocsolhatják...