2012. április 3., kedd

Andalúz trip // ajo blanco és gazpacho


...a tapas-orgia után következtek a levesek: gazpacho és ajo blanco. Rém egyszerű oka van, hogy ezúttal kétféle levest készítettünk, nem tudtuk eldönteni melyik legyen. 

Elkészítésük nagyon hasonló, eredetüket tekintve sokféle teória létezik, de minden forrás egyetért abban, hogy a mórok által Spanyolországba és Portugáliába hozott, kenyérből, olívaolajból, vízből és fokhagymából készült levesnek, és a rómaiak által használt ecetnek mindenképp köze van hozzá. Mi a Bűvös Szakács receptjeit használtuk alapnak.

Ajo blanco:

Hozzávalók: egy nagyobb szikkadt kifli, sherryecet, 4 gerezd fokhagyma, 20 dkg hámozott mandula, 2,5 dl olívaolaj, kimagozott szőlőszemek.

Elkészítése: a kiflit felkarikázzuk, tálba tesszük, meglocsoljuk sherryecettel és 1 deci vízzel. Fél óráig így hagyjuk. Utána hozzáadjuk a durvára vágott fokhagymát, a hámozott mandulát, 1 deci olívaolajat és 1 deci vizet. Ezt egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap az egészet összeturmixoljuk, további 1,5 deci olívaolajat öntünk hozzá, és 4-5 deci vízzel hígítjuk. Átpasszírozzuk és felhasználásig hűtőbe rakjuk. Tálaláskor félbevágott, kimagozott szőlőszemeket adunk hozzá.

Gazpacho:

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 1 uborka, 1 hagyma, 1 kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb száraz kifli, olívaolaj, sherryecet, só, bors

Elkészítése: a zöldségeket és a kiflit feldaraboljuk, meglocsoljuk sherryecettel és olívaolajjal, megsózzuk és szintén egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap az egészet összeturmixoljuk, miközben további olívaolajat adunk hozzá addig, amíg selymes folyadék lesz belőle. Vízzel hígítjuk, majd átpasszírozzuk. Sózzuk, borsozzuk és adhatunk hozzá egy kis tabascot is. Ez is a hűtőbe kerül felhasználásig. Tálaláskor mi feldarabolt uborkát adtunk hozzá, de itt mindenki saját belátása szerint tegyen. Van ahol avokádó szeleteket, vagy főtt tojást adnak mellé, de hagyma, sonka, vagy hal is kerülhet mellé.

Ezután következett a paella...


Facebook Comments