Lakáséttermünk 2010. szeptember 23-án nyitotta meg kapuit. Nagyon izgalmas volt, és nagyon jól sikerült. Akkor még összetolt, felemás asztalokkal, össze-vissza tányérokkal, poharakkal, Nagyitól kölcsönkért székekkel, részletes, excel-es költségtervezéssel. Azóta van nagy étkezőasztalunk, egyforma étkészletünk, szép terítőnk. A tervezést/költségvetést pedig nem bonyolítjuk túl, hiszen rájöttünk, hogy sokkal élvezetesebb minden, ha jókedvünkből, ösztönösen főzünk, és a legfontosabb pedig az, hogy a vendégek is, és mi is jól szórakozzunk.
Az első alkalommal egy keleties jellegű gasztronómiai élménnyel ajándékoztuk meg a hozzánk látogatókat:
- előétel: szűzpecsenyés salátabatyuk, fokhagymás-citromos mártogatóval
- leves: indonéz marhahúsleves rizstésztával
- főétel: szaftos, gyömbéres csülök, kim chivel tálalva, ahogy csak mi tudjuk
- desszert: kesudiós habcsóktorta
Itt még sajnos nem fényképeztünk, az alábbi fotó illusztráció, a Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyvből származik - ahonnan a recept is. De a kaja pont így nézett ki :)
Szűzpecsenyés salátabatyuk
Hozzávalók: 1/2 kg szűzpecsenye, kb. 5 cm vékonyan felszeletelt gyömbér, 1 ek halszósz, 20 újhagyma, 2 fejes saláta, 1 vékony csíkokra vágott uborka, friss menta, friss koriander, 2 apróra vágott chili, 2 tk cukor
Elkészítése: lábosba tesszük a húst, a gyömbért és a halszószt, felöntjük hideg vízzel. Felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 45 percig főzzük. Húst félrerakjuk, levet kiöntjük. Az újhagymák zöld részét 2 percre forró vízbe tesszük, hogy puhák és hajlékonyak legyenek, és könnyen össze tudjuk kötni velük a batyukat. Utána hideg vízbe mártjuk, lecsepegtetjük, egymás mellé egy lapos tálra tesszük. A salátát leveleire szedjük, a kemény fehér részt levágjuk róla, az nem kell. A kihűlt húst cafatokra vágjuk. Egy salátalevélre kerül kb. 1 evőkanál húscafat, pár csík uborka, néhány menta és koriander levél, kis chili és egy csipet cukor. Összecsomagoljuk a salátabatyut és az újhagymával átkötjük.
Fokhagymás-citromos mártogató
Egy tálban összekeverünk fél deci citromlevet, 2 evőkanál halszószt, 1 evőkanál cukrot, 2 felaprított kis chilit és három gerezd fokhagymát.