2010. szeptember 23., csütörtök

Kapitány-2 debütálása // Kesudiós habcsóktorta

Ezt a desszertet azóta is emlegetjük, elképesztően jó volt. És ahogy az lenni szokott a legjobban sikerült fogásoknál, az elején fogalmunk sem volt róla hogyan fog összeállni az egész, milyen íze lesz, és egyébként is... Ennek ellenére a végére létrejött a legmenőbb torta, amit valaha ettem. Ja, és a történethez hozzá tartozik, hogy - mint később látni fogjátok - 4 db tortaforma méretű habcsóklapot kell legyártani nagyjából egy időben (legalábbis nekünk valahogy úgy alakult...). Az idő szorított. Így kihasználva azt a lehetőséget, hogy a nagymamám itt lakik a földszinten, átpasszoltam neki is egy lapot - mondtam kb. fél óra múlva lejövök, megnézem hogy állunk. Le is mentem, rémült nagyi nyitott ajtót, mögötte füstöl a konyha. Megrémülök én is, ennyi volt a desszert. De szerencsére csak a sütőformából szabadult el néhány csepp habcsók, ami jól odaégett a sütő alján... Azóta nagyit inkább nem vonjuk be a főzésbe, elég ha mi rémüldözünk :) Jöjjön hát a fantasztikus habcsóktorta, szintén a Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv remeke, ahogyan a fotó is.

Hozzávalók a kesudiós habcsókhoz: 30 dkg kesudió, 8 tojásfehérje, 38 dkg porcukor, 2 tk vaníliaesszencia, 2 tk fehér ecet. 
Világos töltelékhez: 5 dl tejszín, 1 ek narancslikőr, 2 tk vaníliaesszencia.
Kakaós töltelékhez: 25 dkg vaj, 13 dkg porcukor, 4 ek kakaólikőr.

Elkészítése: kesudiót sütőben megpirítjuk (kb. 5 perc, 180 fokon, gáz 4-es), majd ha kihűlt robotgépben finomra daráljuk. A habcsóklapok elkészítésénél hagyjuk a logisztikai és egyéb malőröket, jöjjön ahogy a recept mondja, oldja meg mindenki ahogy tudja :) Tehát: sütőt 150 fokra (gáz 2-es) visszavesszük, négy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, mindegyikre 21 cm átmérőjű kört rajzolunk. Tojásfehérjéket felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot. Utána óvatosan beleforgatjuk a vaníliát, az ecetet és a darált kesudiót. Megkenjük vele a rajzolt köröket. Kb. 45 percig sütjük, vagy amíg ropogósak nem lesznek. Félretesszük kihűlni őket. A kakaós töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, könnyű habbá verjük. Világos töltelékkel ugyanezt tesszük. Tálra tesszük az első habcsóklapot, óvatosan megkenjük a kakaós töltelék felével, rátesszük a második lapot, arra világosat kenünk. Megismételjük megint: habcsók, kakaós, habcsók, világos. A tetejét megszórjuk csokiforgáccsal és/vagy kakaóporral. Jóétvágyat!


Facebook Comments