2012. december 16., vasárnap

Sólet party // halkocsonya


A sólet party előétele a halkocsonya volt. Nem vagyok valami nagy halászlérajongó, ritkán eszem és még sosem jutott eszembe, hogy csináljak. De ez most megváltozott, mert ez a világos hallé minden várakozásomat felülmúlta. Ha valaki nem ragaszkodik karácsonykor a tradicionális halászléhez, akkor bátran javaslom ezt a verziót – én mindenesetre megcsinálom a családnak. Ha a kocsonya verzióig elvisszük a projektet, akkor érdemes előző nap elkészíteni – ezt mi sem csináltuk másképp, pontosabban éljen Zs, aki magára vállalta ezt a nemes feladatot :) Az alapot a Bűvös szakács receptje adta.

Hozzávalók: 1,5 kg halgerinc (ponty, keszeg, süllő), fél kiló halfej, 1 hagyma, 1 póréhagyma, gyömbér, 2,5 dl száraz fehérbor, petrezselyem, 2,5 liter víz, fehér bors, citromfű/kaffír-citromlevél/citromhéj

Elkészítése – itt most szó szerinti idézet következik a Bűvös szakácsról, ha valamit nem így csináltunk, Zs majd kommentál :)

„A megtisztított, darabora vágott halgerincet és -fejet alaposan lemossuk, majd hideg vízben félóráig ázni hagyjuk.

Közben nagyobb lábosban kevés vajon feltesszük a hagymát, a póréhagymát, a gombát, az édesköményt. Lefedve 10 percig kis lángon pároljuk saját levükben.

Ezután felöntjük a borral, felére sűrítjük. Hozzáadjuk a kiáztatott halgerincet s -fejet. Felöntjük a vízzel. Felforraljuk, lehabozzuk, lezsírozzuk.

Hozzáadjuk a petrezselyemszárat és a gyömbért, továbbá a citromfüvet (vagy mást). Csupán enyhén sózzuk, majd kis lángon, enyhén gyöngyöző forrással félóráig főzzük. Hozzáadjuk a sáfrányt: a sáfrányt ehhez előzőleg serpenyőben, zsiradék nélkül megmelegítjük, majd mozsárban vagy más módon kissé összezúzzuk, kevés vízzel elkeverjük, így adjuk a kocsonyához.

Levesszük a tűzről, húsz percig állni hagyjuk. Gézzel bélelt szűrőn leszűrjük (a levet merőkanállal, óvatosan töltjük, nem „zúdítjuk“). A leszűrt levet még 10-15 percig kis lángon sűrítjük. A végső sózásnál tartsuk szem előtt, hogy a kocsonya kihűlve mindig veszít sósságából.”



Facebook Comments