2010. november 11., csütörtök

Márton-napi vigasságok // töltött libanyak fügelekvárral


Tartottuk magunkat a mondáshoz – aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik! – és libát ettünk minden mennyiségben. És hozzá természetesen mindenféle újbort ittunk a Kvassay Pincészettől. Sőt, bevezettük a welcome-falatokat, hogy a gyülekező vendégsereg le tudja magát foglalni, amíg mindenki befut és tálaljuk az előételt. Vendégvárónak libatöpörtyűt lilahagymával kínáltunk, mellé ágyas pálinkát. Utóbbi természetesen elválasztó-pálinkaként is visszatért az este folyamán. A menü pedig ez volt: 

előétel: töltött libanyak fügelekvárral
leves: aranysárga, gyöngyöző libaleves gazdagon
főétel: libapecsenye birsalmás lilakáposztával, hagymás törtkrumplival, szilvás chutneyval
desszert: aranygaluska borsodóval

Töltött libanyak hozzávalók: 4 db libanyak bőre, 20 dkg pecsenyelibamáj, 40 dkg főtt, ledarált libaaprólékhús vagy darált marhahús, 20 dkg gomba, 2 zsömle, 1 tojás, 1 petrezselyem, 1 hagyma, majoranna, só, bors

Elkészítése: a bőrt ha jól emlékszem ekkortájt magában is lehet kapni. (ha nem, óvatosan lehúzzuk a bőrt a nyakról, hogy meg ne sérüljön) Megmossuk, lecsorgatjuk, a fej felőli - tehát a keskenyebbik - részét spárgával erősen megkötjük. A zsömléket vízben áztatjuk, jól kinyomkodjuk, és félre tesszük. Kevés olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk szintén felaprított gombát, kissé pirítjuk. Ezután mehet bele az apróra vágott főtt zúza, a darálthús, a máj. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 15 percig pároljuk, aztán zsírjára pirítjuk. Hagyjuk kihűlni. Majd az egészet összedolgozzuk a zsömlével, a finomra vágott petrezselyemmel, a majoránnával, a nyers tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tölteléket jó szorosan a nyakba nyomkodjuk. A bőrök másik végét is szorosan megkötjük, majd tepsibe tesszük, megkenjük libazsírral és előmelegített sütőben, közepes lángon piros-ropogósra sütjük. Tálalásnál vékony szeletekre vágjuk. A két vége a spárga eltávolítás után a szakácsoké.

Fügelekvár hozzávalók: fél kiló érett füge, 6-8 ek barna cukor, fél deci fehér balzsamecet, egy csipet örölt gyömbér, 1-2 ek csípős mustár

Elkészítése: a cukrot egy lábosban karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a megmosott, darabokra vágott fügét és együtt főzzük egy darabig. Aztán mehet bele az ecet és a gyömbér. Lekvár sűrűségűre főzzük. Kicsit botmixerrel összetörjük, és belekeverjük a mustárt.


Facebook Comments